måndag 31 december 2018

CHRISTMAS IN KOREA

Hej!
Har du haft en bra jul? Min familj kom hit och här är en kort video hur vi spenderade julafton i Seoul!

God jul och gott nytt år!

onsdag 19 december 2018

Varför jag bytte rum

Hej på dig!
Under lovet bytte jag rum och jag tänkte berätta anledningen här.

Jag vill börja inlägget med att detta inlägg kommer låta vädigt bittert och nedlåtande men jag skriver inte inlägget för att hata på någon. Detta skriver jag endast för att jag vill kunna kolla tillbaka på min blogg och kunna minnas hur det var.

Okej, så då börjar vi.
Som jag tror jag har nämnt så var min rumskompis en tjej från Tyskland. Hon var ett år yngre än mig och kom från en större stad än vad jag gör. Enligt mig var hon steriotypen av en amerikansk high school chearleader - Bortskämd, bryr sig mest om sig själv och kan säga väldigt elaka saker på grund av det. Hon var väldigt utseendefixerad men hon lät mig göra mina saker ifred så jag brydde mig inte så mycket om allt detta. Alla har dåliga sidor, och även om hon inte är min typ så tycker jag inte nödvändigtvis att hon är en dålig person.

I början försökte vi umgås och bli kompisar, men vi båda insåg väldigt snabbt att vi var väldigt olika och vi hittade ingenting att prata om och vi klickade inte riktigt. Detta var helt okej för mig, för man kan ju inte vara vän med alla, eller hur?

Och om det hade slutat så hade jag nog än idag haft henne som rumskompis. Som jag skrev så tycker jag inte hon är en dålig person, men anledningen till varför jag bytte rum var för att hon var en väldigt dålig rumskompis. Det var väldigt små grejer som skedde som i slutändan gjorde att jag ta beslutet att jag ville byta rum.

Efter att vi hade insett att vi inte skulle bli kompisar med varandra var det som att hon bestämde att om man inte kan vara kompisar känner man varandra inte eller är ovänner. I vårt fall blev vi främlingar. Hon slutade nämligen säga hej och hej då när hon kom och gick, och när man gick förbi varandra utanför rummet kollade hon inte ens på mig.

Sedan blev det som mitt "ansvar" att handla toapapper och städa rummet, för hon gjorde inget annat än att tog ut soporna ibland. Jag har inget emot att städa, men det jag störde mig på var att hon inte gjorde det och som "förväntade sig" att jag skulle göra det. Sen med toapapper-problemet bestämde jag mig tillslut för att göra ett litet test. Jag gick inte och köpte toapapper när det började ta slut för att se om hon skulle göra det. Det slutade med att jag vaknade en morgon och fick börja dagen med att gå och handla toapapper för hon hade använt upp det sista utan att fylla på eller ens säga till.

Det som fick mig att börja fundera på att byta rum var att hon började lyssna på musik i sina hörurar. Nu tänker du säkert "Men Emelie, nu är du ju bara barnslig". Grejen är att hon lyssnade med så hög volym att jag kunde ha sjungt med i låtarna hon lyssnade på, för jag hörde klart och tydligen musiken genom hörlurarna. Hon satt jämt uppe till 2-3 på nätterna, vilket var något jag inte brydde mig om förrän hon började lyssna så högt på musik, för nu kunde jag inte somna på grund av det.

Eftersom det var så många småsaker som jag jämt gick runt och störde mig på påverkades mitt humör väldigt mycket. Först fick jag ju inte sova bra, så jag var jämt trött och jag var jämt irriterad och klagade hela tiden. Jag trivdes inte att vara i rummet och jag trivdes inte med mitt nya sinnesstämning.

Det som fick mig att till slut tog steget till att byta rum var en liten händelse där jag ställde henne en fråga och hon svarade väldigt "bitchigt" och otrevligt tillbaka och efter det blev det bara en ännu jobbigare stämning när vi var i samma rum.

Jag var rädd för att byta rum dock. "Tänk om min nya rumskompis är okej med mig prata i telefon så mycket jag gör", "tänk om hon är värre än hon jag har nu" och liknande flög runt i huvudet. Men jag har vunnit på lotto eller något. Min nya rumskompis pluggar på själva universitetet. Hon är fem år äldre än mig från Kazakstan, och hon sa att hon har bott här i 3~år. Så hon har hunnit ha många rumskompisar och insett att man inte måste bli kompis med dem, så vi är bara som bekanta. Säger hej och hejdå och så. Jag brukar gå och lägga mig lite innan henne men när jag lägger mig tar hon sin dator och sätter sig i sin säng och sen släcker hon lampan för min skull. Hon är så respektfull och snäll!
Nu eftersom universitetet har sitt jullov har hon åkt tillbaka till sitt hemland och kommer inte komma tillbaka igen förrän efter jag har åkt hem, så från den 15e har jag i princip haft mitt eget rum! Jag kunde inte önskat mig något bättre.

Vad hade du gjort om du hamnade i samma situation? Intressant att höra hur andra resonerar!

söndag 16 december 2018

SEOUL ADVENTURES

Hej!
Här är en video från när Anton var i Korea! Ta gärna en titt!
Såg du något som du skulle vilja testa?

torsdag 13 december 2018

LAST DAY IN LEVEL 1

Här kommer en video som är inspelad sista dagen med min förra  klass! Här får du se hur sista dagen i en termin ser ut och vad vi gjorde på kvällen!

onsdag 12 december 2018

Seoul guide för turister

Hej!
Nu har jag haft mitt lov och min pojkvän var här under tiden så vi gjorde mycket turistiga grejer, så jag tänkte dela med mig av de top 5 sakerna jag tycker är ett måste att göra och besöka när man besöker Seoul, Korea för första gången!

1. BESÖKA MYEONGDONG
Myeongdong är platsen för alla shoppingsugna resenärer. En av de största sakerna Korea är känt för är skincare, och Myeongdong är proppfylld med dessa butiker. Här hittar du även internationella affärer som H&M och Forever 21, men också billiga koreanska klädaffärer, restauranger, caféer (och djurcaféer), streetfood och kpopmerch.
NOTE: Myeongdong är som sagt det populäraste shoppingstället så det kommer vara PACKAT med människor, både koreaner och utlänningar.

2. ÅK TILL NAMSAN TOWER OCH KOLLA PÅ UTSIKTEN
Namberget och speciellt Namsan tower ger en jättefin utsikt över staden och det är definitivt ett måste på dit Seoulbesök. Mitt tips är att åka kabelbilar upp på berget lite innan solen börjar gå ned och stanna där uppe tills solen gått ned, det är en av de finaste vyerna  jag sett! Där uppe har dem även sjäva tornet som du kan åka upp i, men även utan att åka upp får du en jättefin utsikt över staden med berg i bakgrunden. Här har de även Love locks där man kan "låsa fast sin kärlek" med sin partner, kompis eller husdjur om man så vill.

3. GÅ RUNT I DET GAMLA KUNGLIGA PALATSET OCH SEOULS "GAMLA STAN"
Eftersom Seoul är en så teknologisk och "i framtiden" glömmer man bland att man är på andra sidan jorden. Därför är Gyeongbukgung Palace och Bukchon Hanok village 2 måsten att besöka, både för att verkligen få uppleva Koreas historia, men också är det en väldigt cool känsla då det är så annorlunda från hemma. Folk går runt i traditionella koreanska kläder och de är det perfekta ställena att ta fina och unika bilder.  Man kan lätt spendera 3-4 timmar här. Det finns även många traditionella restauranger i närheten så det är nästan ett måste att testa det när man ändå är i området.


4. BÄRA TRADITIONELLA HANBOKS
Som jag nämnde går många runt i Hanboks och det bör du göra med! Det finns många ställen runt området som hyr ut hanboks. De är jättefina och det var verkligen en upplevelse att (iallafall som tjej) att ha någon som hjälper en klä sig då det var 2-3 lager av tyg man tog på sig och sedan gå runt och känna sig som en historisk koreansk prinsessa. Det gjorde även att gå runt i palatsetet så mycket
roligare och blderna blev mycket finare.

5. ÄTA BBQ, DRICKA SOJU OCH GÅ PÅ NOREBANG
Koreansk bbq är en väldigt kul grej. Man får själv grilla köttet vid bordet och de har oftast en "snabel" som suger upp matoset. Det är supergott och man får med många sidorätter och det är jättepopulärt här.
Soju är en koreansk likör som är väldigt populärt och dricks överallt här så dessa två bör man definitivt testa när man är här. Inte nödvändigtvis tillsammans, men det får du göra som du vill.
NOTE: I Korea måste man vara 19 år för att få dricka alkohol och de är rätt så noga med det.
I Korea är det väldigt populärt att gå på karaoke eller Noraebang, och det är också väldigt kul. Jag är inte det bästa sångaren, men jag tycker ändå att det är jättekul och det är något som inte direkt finns i Sverige, så medan man är här tycker jag definitivt du bör testa om du kommer hit! Det finns två olika typer av karaokeställen, den normala samt coin. Hos den normala karaoken betalar man per timme. Det är lite dyrare men rummen är större så är man ett större gäng är det hit man ska gå. Coin karaoke betalar man per låt och man får sitta hur länge man vill (gissar jag, det bör dock finnas någon gräns) men rummen är mycket mindre och rymmer runt 3 personer.


Andra ställen man inte vill missa medan man är här är Djurcaféer, Insadong, Sinsadong, Hongdae, Gangnam, COEX och Han river.

söndag 9 december 2018

MINIUPDATE

Hej!
Jag har inte lagt upp något på några veckor och här kommer förklaringen! Från och med nu kan du förvänta dig vanliga uppladdningstider.