onsdag 21 november 2018

Livet som språkstudent, skolan, lektionerna, studiesätt

Hej! Idag gick jag på lov och har efter 3 månader klarat nivå 1 på koreanska.
Så nu halvvägs av min tid i Korea tänkte jag berätta om skolan och koreanskalektionerna.
SKOLAN
Jag går på Konkuk University som ligger lite "utanför" Seoul. Här finns det en språkskola som jag går på, där man när man kom hit fick göra ett placeringsprov för att ta reda på vilken nivå man borde plugga. I koreanskan finns det 6 levlar av koreanska man kan plugga innan man räknas till att vara flytande (antar jag). Jag gick level 1 nu från september-november.
Första dagen när man kom in på språkskolan satt det stora planscher med namn och vilken klass och klassrum man skulle gå i.

KLASSEN
Om du har sett mina weekly vlogs har du säkert sett att bänkarna i klassrummet är ställda längs väggarna. Detta är (vad jag tror) för att eleverna lättare ska kunna se läraren samt att läraren lätt ska kunna se elevernas ansikten och lättare kunna se hur de pratar koreanska. Koreanska är ett språk där man använder munnen väldigt mycket för att uttala bokstäver, så det är väl för att se så vi uttalar rätt. Under prov ställs bänkarna i rader, precis som vi i sverige är mer vana vid.
Jag har 2 lärare, 1 "huvudlärare"   som vi har 3 gånger i veckan och en som vi har 2 gånger i veckan. I början förstod jag inte varför detta var nödvändligt, men ju mer tid som gick har jag uppskattat bytet väldigt mycket. Lärarna följer samma uppbyggnad av lektionerna, men det är väldigt hjälpsamt att höra olika röster säga samma saker samt att om man inte skulle förstå hur ena läraren förklarade kunde man alltid gå till den andra och få en annan typ av förklaring.
Min klass bestod av mig, 2 italienare, 1 från Angola, 1 från Mongoliet, 1 från Vietnam, 1 från Japan och 7 från Kina, sammanlagt 14 stycken. Jag har trivts jättebra med dem även om vi inte pratade så mycket förrän efter 1 månad.


LEKTIONERNA
Vi fick 2 läroböcker, 2 läxböcker och ett häfte i början av "läsåret" och under lektionerna fick vi även mycket lösa papper att göra övningar på. Varje dag gjorde man ett nytt kapitel, vilket vanligtvis var runt 6-9 sidor med upp till 4 nya grammatiska regler att gå igenom, 2 lyssningsövningar och en kort text att läsa och lyssna på.
Lektionen började alltid med att vi hade "Padassugi" eller läxförhör från dagen innans lektion. Det bestod av 5 enkla meningar som läraren läste upp som vi skulle skriva ned och sedan rättade läraren dem. Sen under lektionen gick vi igenom ett nytt kapitel och sen hade vi läxor varje dag. I slutet av varje kapitel fanns det en lista med nya ord som man skulle lära sig. Sen var det 2-4 sidor i läxboken, en sida med frågor och glosor i häftet samt att vi skulle översätta de nya orden i slutet av kapitlet som vi skulle lära oss dagen efter.
Lektionerna varade från 9.00-12.50 med 10 minuter varje 50 minuter.

Mitt första och sista Padassugi


PROV
Vi hade mindre prov relativt ofta. De var alltid på 4-5 kapitel, och eftersom vi lärde oss 1 kapitel om dagen hade vi ungefär ett prov i veckan. De bestod av samma typ av "padassugi" som vi hade varje dag, samt ungfär 35 frågor. Vi hade 50 minuter på oss och jag gjorde oftast på 20-30 minuter och spenderade resten åt att gå igenom allt väldigt noga.
Halvvägs genom hade vi midterms. Medterms och finals (mittprov och slutprov) var prov på allt det vi lärt oss så långt i kursen, samt allt som var i kursen. De var uppbyggda på samma sätt. De varade i 2 dagar var och bestod av 4 delprov. Första dagen hade man läsförståelse, skrivförståelse och hörförståelse. Varje prov varade i 50 minuter och även om man blev klar innan tiden var över fick man inte lämna rummet. Detta gjorde vi med vår huvudlärare som "vaktade" och rättade proven.
Dagen efter var det talprov. Man parades ihop med en klasskamrat som man skulle göra provet samtidigt som, och så fick man en tid då man skulle göra provet på. Varje par hade prov i 10 minuter, vilket är 5 minuter/person. Provet gjordes med två främmande lärare. Första delen av provet startar med att en lärare ställer frågor om olika bilder som ligger på bordet framför oss, så ska jag eller min "partner" beroende vem läraren frågar, svara på frågan och beskriva bilderna. Andra delen av provet är att den andra läraren ställer några frågor till var och en av oss, som vi ska svara på. De lärarna sätter sen betyg på oss.
Vi hade finals på måndag och tisdag, och idag fick vi resultatet tillbaka. Fick vi 70% totalt gick vi vidare till nästa level, annars måste man gå om leveln man gått. Jag fick 94% rätt och kommer då börja level 2 efter lovet. Klassen och lärarna kommer vara olika.

Var detta intressant? Tyckte du jag missade eller vill veta något mer så fråga i kommentarerna ska jag se till att svara där också!

söndag 18 november 2018

lördag 17 november 2018

DORM TOUR

Hej!

Denna var tänkt att läggas ut redan igår men så blev det inte.

Hoppas du gillar den!

onsdag 14 november 2018

Problem jag haft i Korea

Hej!
Jag tänkte idag dela medd mig av de top 3 problemen jag stött på än så länge medan jag varit utomlands och levt som jag gjort.
Jag tror dessa problem man kan stöta på vart man än åker här i världen, så de är in specifika för Korea. Dock var det här jag har upplevt dem. Glöm inte att lämna en kommentar om dina tankar efteråt! Om du flyttat, håller du med mig eller har du stött på andra problem?

1. SVÅRT ATT ÄTA
De första två veckorna eller så åt jag bara koreansk mat, för jag tänkte att "Jag är ju här, då måste jag äta landets mat". Men sen kunde jag verkligen inte få i mig mycket mat. Jag började äta mindre, och maten jag faktiskt åt smakade inte lika bra längre. Jag har fortfarande problem att äta ris, och jag var någon som älskade ris hemma i Sverige.
Jag vet inte exakt vad det var som hände, men jag gissar att jag åt maten i kafeterian och micromaten från affären, och fick väl både kanske i mig för lite av vissa grejer kroppen behöver, samtidigt som jag inte varierade min kost mycket, så till slut sa min kropp ifrån.
Knepet, insåg jag, var att äta mat från andra länder och att äta på restaurang. Skolmat vet de flesta inte är det bästa, och om det är allt man äter så är det klart att man blir less tillslut, särskilt när man får i princip samma sak varje dag.

Allt detta ledde till att min mage tillslut gjorde uppror och gjorde mig "sjuk" i en vecka.

2. SOVA
När det kommer till att sova har jag egentligen haft två olika problem så hr långt.
Koreas sängar är generellt mycket hårdare än dem jag är vana vid hemma. Sen tror jag att jag lyckades få en riktigt hård säng här på elevhemmet också. Den påminner mig och träbänken med en tunn dyna vi brukade ha i köket för några år sedan, men det känns nästan som att ligga på marken med en matta emellan.
Detta var inte bra för min rygg alls. Eftersom jag varit i Korea förut var jag ändå förberedd på detta, sen fick jag ju en extremt hård säng. De närmsta sa alltid att jag skulle köpa en extra madrass och gå på massage. Jag gjorde inget av dessa. Kanske skulle jag ha köpt en extra madrass nu när jag tittar tillbaka, men anledningen till varför jag inte gjorde det var för att jag ville ha "hela den koreanska upplevelsen" och jag var bombsäker på att när jag vant min kropp med det hårda underlaget så skulle det bli bättre. I slutändan blev det som jag trodde, men det tog ungefär en månad. Idag har jag iallafall inga problem med de hårda sängarna.
Det andra jag har haft problem med är att jag har tyckt att det varit för varmt och får inte tillräckligt bra sömn för att rumstemperaturen varit för varm. Detta beror på att min rumskompis är väldigt lättfrusen, medan jag är tvärtom. Det tog ett tag innan vi kunde kompromissa fram en temperatur att ha på luftkonditioneringen, och då var det fortfarande lite för varmt för mig. Nu har elevhemmets luftkonditionerngar stängts av eftersom det börjar var så kallt ute, så nu har vi bara fönstret uppe och jag sover redan bättre än förut.

3. SKAFFA KOMPISAR
Det här var nog en av det viktgaste sakerna jag borde ha prioriterat, nu när jag tittar tillbaka. Under den första månaden här umgicks jag inte så mycket med folk, och det gjorde det hela jättejobbigt. Jag hade hemlängtan hela tiden och trivdes inte alls i Korea. Då drog jag aldrig kopplingen till att jag socialiserade mig för lite, vilket gjorde det hela ännu svårare.
Men så fort jag började umgås med folk började jag tycka om att vara här, jag gjorde betydligt mer om dagarna och hemlängtan försvann väldigt snabbt. Jag började trivas här, och för varje dag som går trivs jag mer och mer, samtidigt som jag sällan känner hemlängtan.

söndag 11 november 2018

WEEKEND IN MY LIFE V. 45





Här är videon för denna vecka! Kolla till slutet, där jag kommer med lite nyheter!
Ha en bra farsdag!

onsdag 7 november 2018

5 saker att tänka på när man ska bli rumskompis med någon

Hej!
Som du säkert vet bor jag ju i ett elevhem här och de allra flesta rummen här är dubbelrum. Jag blev ihopparad med en tjej från Tyskland och efter att ha bott med henne i 2-3 månader tänkte jag berätta vad denna upplevelse har lärt mig.

1. DET ÄR OKEJ ATT INTE VARA BÄSTA KOMPISAR
När jag kom hit tänkte jag att jag och min rumskompis skulle bli bästa kompisar och göra allt tillsammans, men väldigt fort efter att jag kommit till Korea och träffat henne insåg jag att det inte skulle hända. Vissa människor klickar man bara inte med, och det är okej.
Förstå mig rätt nu. Vi försökte ju båda två att vara bra kompisar i början, och gjorde mycket tillsammans första 2 veckorna. Men efter det hade skolan hunnit böörja och vi var i olika klasser så vi träffade nytt folk och nya kompisar. Då insåg jag att jag och min rumskompis ine har mycket gemensamt och våra personligheter var för olika. Men det var okej, för vi hade andra att vara med och bara för att man delar rum behöver man inte vara supernära. (Det hade varit det ideala, men det funkar utan vänskap också.)

2. RESPEKTERA VARANDRA OCH VARANDRAS SAKER
Detta  var inget jag tänkte något på i början. Vi försökte båda lära känna varandra och delade på mycket för att som göra ett gott ntryck på varandra. Det var först efter en månad när man som kommit in i en rutin som man började inse vad som funkade och vad som inte gick lika bra.
Det är viktigt att tänka på att alla prioriterar olika. Då måste man lära sig att kunna kompromissa fram något som funkar för båda. Detta betyder såklart att båda (eller alla, om man är fler än 2) parter måste offra något för varandra. Jag pratar till exempel ofta på skype och liknande, vilket kan störa min rumskompis i det hon gör. Istället är hon uppe sent och jag har fått lära mig att sova med lamporna tända.
Det handlar också om att respektera varandras saker. Om du till exempel har en rumskompis som använder dina grejer utan att fråga för att du tidigare sagt att det varit okej, men inte menade för alltid så måste man kunna säga ifrån. Du och dina grejer ska inte heller komma i vägen för din rumskompis. Ni delar rum (lägenhet, hus, whatever it is), men det betyder inte att ni ska måsta handskas med varandras saker. Om du tycker att din rumskompis saker börjar hamna olämpligt för dig måste du än en gång kunna prata med denne om det.

3. DELA PÅ ARBETSUPPGIFTERNA
Det här är något som jag fortfarande har problem med. Innan jag kom hit hade jag inte ägnat en tanke åt hur man skulle göra med städning och införskaffandet av toapapper och så vidare. Mitt enda tips (vilket är ett tips jag själv måste följa) går in i nästa punkt och det är att prata med varandra om det.
Jag kom hit i tanken att man gör saker varannan gång, för det är så jag gjort det hemma med saker. Men kom ihåg att inte alla människor är uppfostrade och tänker som dig. Om det alltid ska vara du som förväntas att göra vissa hushållsuppgifter utan att ni kommit överens om dem kommer du bli galen. Tro mig, jag vet.

4. KOMMUNIKATION ÄR VIKTIGT
Om detta inte redan framgått så är kommunikation väldigt viktigt.  Även om ni inte kommer överrens så måste ni kunna prata med varandra, och nu menar jag inte att man ska behöva kunna prata om alla sina privataste bekymmer eller om småprat, utan om viktiga saker. Stör du dig på något måste du kunna säga det så ni kanske kan lösa det. Utan att kommunicera kan det byggas upp en massa ilska inom en, och den andra personen vet inte ens om det och tror därför allt är okej och ilskan fortsätter byggas upp och gör man inget åt det kan det äta upp en.

5. VÄRDERA EGENTID
Alltid när min rumskompis går ut för att träffa kompisar eller liknande blir jag alltid jätteglad. Jag har alltid uppskattat egentid, men nu när man har en rumskompis med samma schema som en själv är det inte alltid såna tillfällen ges. Även om vi inte direkt pratar med varandra känner man sig inte ensam eftersom den andre alltid är närvarande. Därför passar jag alltid på och antingen gör sådant som jag inte vill göra när hon är här eller så njuter jag bara av ensamtiden jag har när hon är ute.
Att själv gå ut upplever jag inte vara samma egentid eftersom det är så mycket människor runt omkring hela tiden, men jag har fått lära mig att uppskatta den tiden också på samma sätt. Ibland behöver man egentid, och när det händer kan man ju inte direkt slänga ut sin rumskompis.

Har du haft en rumskompis? Håller du med eller tycker du att jag missat något?

söndag 4 november 2018

WEEKLY VLOG V. 44

Hej på dig! Här kommer veckans vlog!
Nu har jag även gjort så att du kan prenumerera på min youtubekanal så du inte missar uppdateringar. Jag kommer såklart fortsätta länka videorna här också, och med start från nästa vecka kommer jag lägga upp ett blogginlägg i veckan också, så fortsätt kolla in på bloggen!






Vad tycker du om vloggarna än så långt? Är det kul att se med rörlig bild vad jag har för mig? Lämna gärna en kommentar!